icon-blog Farming 30 apr '19

Het planten van de aardappel zit op schema!

We zijn verheugd u aan te kondigen dat het planten van onze aardappelen op tijd begonnen is.

Het planten van onze vroege aardappelen begon reeds 2 weken vroeger dan in 2018. Wat goed overeenstemt met het gemiddelde van onze laatste seizoenen.

Voor de late oogst zitten we ook op schema, niet alleen zijn we op tijd gaan planten, maar vooral de weersomstandigheden en de grondstructuur waren uitstekend voor het effectief planten van de aardappel.

We blijven een diversiteit aan populaire aardappelrassen planten zoals Bintje en Fontane. Daarnaast breiden we het aantal geplante variëteiten uit. Elke variëteit heeft namelijk specifieke eigenschappen van weerstand (tegen droogte, ziekten, ...). Dit stelt ons in staat om onze risico's beter te spreiden indien we opnieuw geconfronteerd zouden worden met abnormale weersomstandigheden tijdens het seizoen 2019. Hierdoor kunnen we ons voorzien van een assortiment aardappelen dat het best overeenstemt met de kwaliteit en specificaties van de producten die we maken, in het bijzonder, met rassen die bekend staan om hun lengte.

Tot slot hebben we 2% nieuwe aardappelrassen op onze testvelden geplant om zo rassen op te sporen die we op lange termijn zouden kunnen exploiteren, rekening houdend met de toekomstige klimaatveranderingen.

We stellen ook vast dat voor de EU5 het plantoppervlak met ongeveer 1,7% is toegenomen. De EU5 zijn de 5 grootste aardappeltelende landen  in Europa: België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Aangezien de periode van het planten nog niet voorbij is, zijn dit voorlopig nog maar schattingen.

Het planten voor Mydibel zal normaal afgerond worden tussen 10 en 15 mei 2019. Hiermee is de eerste stap in het proces waarbij onze aardappelen omgezet worden tot Mydibel-producten dus bijna gerealiseerd.