Food 24 okt '17

Waarom de beste friet uit België komt

Geen land zo groots in friet als het kleine België. De goudgele lekkernij maakt er deel uit van een rijke culinaire traditie, geflankeerd door Michelinsterren en gekoesterd door foodies en levensgenieters allerhande. Hier zijn frieten geen bijgerecht maar een heuse beleving, voor jong en oud.

 

WIST JE DAT...

... de Belgische frietkotcultuur onlangs erkend is als immaterieel cultureel erfgoed? Als er één ding is dat je aantreft in zowat elke Belgische gemeente, dan is het wel het frietkot – 5000 zijn het er, in totaal. Met die nationale erkenning maakt de Belgische frietkotcultuur nu ook kans om door Unesco erkend te worden. Dat Belgische frietjes met niets te vergelijken zijn, is trouwens geen gebakken lucht. Onze Belgische friet is korter, vleziger en geler dan de Amerikaanse friet. Het klimaat en de bodem in België zijn ideaal voor het telen van kwaliteitsaardappelen. Voeg daar nog de centrale ligging aan toe, in het hart van de Europese aardappelregio, en je begrijpt waarom dit kleine landje wereldwijd een van de grootste frietleveranciers is.

Waarom je de frieten van Mydibel moet hebben?

Mydibel is een familiebedrijf met een passie voor de aardappel en een hart voor de friet. Wij halen al meer dan 25 jaar het beste uit de aardappel om je zo de echte Belgische frietjes voor te schotelen. Dankzij onze focus op kwaliteit, innovatie en duurzaamheid, ook in de relaties met onze klanten en partners, is Mydibel uitgegroeid tot de referentie voor smaakvolle Belgische frietjes. De prijs en kwaliteit zijn uitstekend, het aanbod is uitgebreid en de continue vernieuwing garandeert variatie op het bord - of in de puntzak!

 

De Mydibel frietmeter
Op je bord, in bakjes en puntzakjes, of meteen in een hele meter: je kunt het zo handig niet bedenken of de Belgische friet past erin!

 

De Belgische aardappelsector verwerkte vorig jaar maar liefst 4,4 miljoen ton aardappelen. Bijna de helft daarvan wordt versneden tot friet. België is dan ook ’s werelds grootste exporteur van bevroren frieten. Hoog tijd om de naam ‘French fries’ definitief uit het woordenboek te schrappen en ‘Belgian fries’ de erkenning te geven die ze verdienen.

 

Belgische frietjes komen het best uit België omdat wij het Bintje hebben, een aardappel die in de beste Belgische grond groeit en met veel zorg wordt bewerkt en geselecteerd. James Bint, ambassadeur van de Belgische friet en genoemd naar de populaire aardappelvariëteit, promoot de Belgische friet ook in het buitenland, dus hou hem in de gaten!