Food 1 jan '15

Stoofvlees met abdijbier en chocolade

Drie Belgische topproducten die elkaar samen naar een hoger niveau tillen. Neem de proef op de som met dit puur Belgische recept. Wedden dat je smelt?

 

Ingrediënten voor 4 personen:

1 kg Mydibel frietjes (10/10),
1 kg mager rundstoofvlees,
2 uien,
2 teentjes look,
25 g boter,
peper & zout, tijm, nootmuskaat,
1 laurierblaadje,
1 boterham zonder korsten, mosterd,
1 eetlepel bruine suiker,
1 flesje donker abdijbier (Westvleteren 12, Westmalle Dubbel, Rochefort, Chimay Blauw)
20 g pure chocolade,
mayonaise

 

Bereiding:

Snij de ui in ringen, pers de look. Bak samen aan in wat boter.

Haal uit de pan en bak het vlees in de resterende boter tot het aan beide kanten mooi bruin is. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.

Voeg de ui en de look terug bij het vlees en laat nog 20 minuutjes stoven.

Giet het bier erbij – het vlees moet volledig onderstaan. Voeg laurierblaadje, tijm en bruine suiker toe.

Smeer een boterham in met een dikke laag mosterd en leg die met de mosterd naar beneden op het vlees. Voeg de chocolade toe (die proef je niet maar die zorgt voor een mooie kleur en een smeuïge saus).

Laat twee uur sudderen onder halfgesloten deksel op een zacht vuur. Plaats het deksel op de stoofpot zodra de saus de gewenste dikte heeft.

Bak de frietjes gedurende 4 minuten in hete olie van 175 °C.

Serveer de frietjes en het stoofvlees op een verwarmd bord en schep een lepel mayonaise op de frietjes.

Drink hier een lekker Belgisch biertje met een mooie schuimkraag bij en het plaatje is compleet.

Smakelijk!