icon-blog Farming 12 okt '15

Over Mydibel en de boerenstiel

De broers Luc en Marc Bryon zijn landbouwers in hart en nieren. Vader Willy en moeder Cécile leerden hen het reilen en zeilen van de boerenstiel. De familie Bryon was een van de eerste aardappelleveranciers van Mydibel en bouwde zo mee aan de droom van Roger Mylle. Anno 2015 gaat de volledige aardappeloogst van Luc en Marc rechtstreeks naar Mydibel. Wij gingen op bezoek bij de broers en vroegen hen naar het hoe en waarom van deze bijzondere samenwerking.

 

"Wij leveren al aardappelen aan Mydibel sinds de beginjaren. Roger Mylle en ons vader hebben elkaar leren kennen bij de Boerenbond (huidige Aveve, nvdr) waar vader bestuurder was. Roger had toen een filiaal in Bellegem. Toen hij in 1988 Mydibel stichtte, waren wij één van de eerste leveranciers en groeiden we jaar na jaar mee met Mydibel. In de beginjaren plantten we de aardappelen nog volledig op vrije basis. Pas in 1995 werd gestart met contracten, door veranderingen in de sector, meer investeringen enzovoort. Toen was ongeveer 20% van ons volume gecontracteerd, nu is dat 100%. Al onze aardappelen worden exclusief aan Mydibel geleverd en daar verwerkt."

 

Wat maakt jullie aardappelen zo bijzonder?

"We zitten hier echt in de vroege aardappelstreek. De typische lichte zandgrond is ideaal voor vroege aardappelgewassen zoals Premiere, Anosta en Amora. Dat komt omdat de grond in het voorjaar vroeger opwarmt en dus eerder bewerkbaar is. Onze ouders en grootouders zijn gestart met die traditie van vroege aardappelen, industriegroenten en gesloten varkensbedrijf (hoofdactiviteit) en wij zetten die verder in onze bedrijven met onze kinderen. In 1984 hadden we 10 hectare aardappelen op een oppervlakte van 30 hectare, vandaag is dat 255 hectare grond waarvan 80 hectare aardappelen."

 

Hoe gaat de samenwerking met Mydibel precies in zijn werk?

"Frederik Decock van de agrodienst is onze contactpersoon bij Mydibel. We maken een afspraak met hem om ruim op voorhand stalen te nemen. Dan beslissen we in onderling overleg wanneer er zal gerooid worden. Agromyl, het eigen landbouwbedrijf van de Mydibel-groep, beschikt over eigen rooimachines met chauffeur. Dus dan komt de chauffeur langs met zijn machine om de aardappelen te rooien (een service die Mydibel van oudsher aanbiedt aan zijn jarenlange trouwe klanten, nvdr). Transmyl, het eigen logistieke bedrijf van Mydibel, zorgt dan voor een vlotte afvoer van de aardappelen van het veld naar de Mydibel-fabriek."

 

Wat vinden jullie zo fijn aan die samenwerking?

"We hebben een vaste contactpersoon bij Mydibel, dus we weten waar we snel terechtkunnen. Ook voor het rooien kunnen we bouwen op hun chauff eur. Hij is altijd stipt aanwezig en kent zijn machine én onze akkers door en door. En dankzij de geïntegreerde structuur met Agromyl en Transmyl kunnen we onze planning perfect opvolgen. Er zijn ook veel raakvlakken: Mydibel en Bryon zijn familiebedrijven met dezelfde waarden. We hebben een passie voor aardappelen en kunnen op een open en directe manier met elkaar communiceren."