icon-blog Family 3 okt '18
Días de Patata Mydibel

Mydibel Potato Days

Hoe zou Mydibel zijn 30e verjaardag kunnen vieren zonder de mensen die het elke dag mee mogelijk maken: onze aardappelpartners? De aardappelverwerking en de aardappelmarkt gaan hand in hand. Mydibel en de landbouwers zijn dan ook samen gegroeid. Dat heeft zich de voorbije jaren onder meer vertaald in moderne bewaarloodsen, een vernieuwd machinepark, nieuwe aardappelrassen en belangrijke evoluties op het vlak van bemesting, ziektebestrijding en kiemremming. Die succesvolle samenwerking vierden wij op 29, 30 en 31 augustus tijdens de Mydibel Potato Days.

Alle Mydibel-partners die de voorbije jaren aardappelen leverden, waren uitgenodigd op het feest. Place to be was de ouderlijke hoeve van de familie Mylle, die intussen de toepasselijke naam ‘Het Bintjeshof’ draagt. In die hoeve, vlakbij de Mydibel-productiesite, is jaren geleden bij Roger Mylle de liefde voor de aardappel ontstaan. Het was dan ook de ideale uitvalsbasis om samen terug te blikken én vooruit te kijken naar minstens nog eens 30 jaar aardappelpassie.

Tijdens de Mydibel Potato Days konden geïnteresseerden het testperceel voor rassenonderzoek bezoeken. Op de productiesite gaven specialisten tekst en uitleg bij de nieuwe state-of-the-art productielijn die in de zomer van 2017 in gebruik werd genomen. En uiteraard ging niemand naar huis zonder een heerlijk hapje en een feestelijk drankje, om kennis te maken met elkaar en met al het lekkers dat Mydibel te bieden heeft. Zowel de gasten als het voltallige Agro-team hebben genoten én geklonken. Op de jarenlange samenwerking en op een mooie toekomst, met de aardappel in de hoofdrol.

Testperceel voor rassenonderzoek

Het testveld voor rassenonderzoek lag dit seizoen op een perceel vlakbij de ouderlijke hoeve van de familie Mylle. Tijdens de Mydibel Potato Days konden landbouwers hier kennismaken met de vaste waarden, maar ook met de aardappelrassen die de komende 10 jaar hun stempel kunnen drukken op de teelt en transformatie. Samen met twee partners, gespecialiseerd in bemesting en gewasbescherming, werden ook proeven opgezet om het ecologisch en economisch effect aan te tonen van o.a. alternatieve methodes van kiemremming, methodes om knolzetting en knolkwaliteit te verbeteren en te optimaliseren, en methodes om de schimmel alternaria te lijf te gaan.