icon-blog Factory 5 mrt '18

Mydibel bouwt aan de toekomst met nieuwe fabriek

Ze zijn niet snel te strikken voor een interview, de mensen van het projectteam rond de nieuwe Mydibel-fabriek. De bouw moet vooruitgaan, de planning is strak. Maar eens je hen rond de tafel krijgt, vertellen ze honderduit. Over machines, leidingen en
bekabeling, maar ook over duurzaamheid, rentabiliteit en het belang van teamwerk. Lees even mee.

Het projectteam verantwoordelijk voor de nieuwe Mydibel productiesite, telt vier leden: Carlo Mylle is lid van de directie en samen met zijn broer Bruno aandeelhouder van Mydibel. Binnen de organisatie is hij verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met investeringen op lange termijn. Dany Bossuyt is projectingenieur en ontfermt zich over alle bouwkundige aspecten en de verpakkingsafdeling, terwijl projectingenieur Simon Voet
focust op proces en productie. Henk Vandenbulcke is dan weer verantwoordelijk voor elektriciteit en automatisatie.

"Het is fantastisch om onze plannen werkelijkheid te zien worden."

Jullie leggen momenteel de laatste hand aan de bouw van een nieuwe fabriek. Wat is de reden van die uitbreiding?

Carlo: "We willen de organische groei van onze klanten blijven volgen. De voorbije jaren botsten we tegen de maximumcapaciteit in frieten en gesneden aardappelspecialiteiten. Dan moet je investeren. De markt groeit en wij evolueren mee.
We werkten voorheen al met twee lijnen voor gesneden producten, maar de oudste lijn was aan vernieuwing toe. Die wordt nu volledig vervangen door een nieuwe lijn met een veel grotere capaciteit. Onze tweede lijn blijft, maar in de toekomst willen we ook die uitbreiden om de capaciteit te doen stijgen. Het masterplan is daarop voorzien."

Simon: "De vernieuwde lijn biedt veel meer mogelijkheden voor onze gesneden aardappelspecialiteiten, op het vlak van vormen en coating bijvoorbeeld. Niet alleen de frieten varen er dus wel bij."

Wordt de bestaande fabriek uitgebreid of bouwen jullie een volledig nieuw gebouw?

Dany: "We hebben ervoor gekozen om de bestaande locatie te renoveren én die tegelijk te verlengen door er een nieuwe productiehal met twee verdiepingen voor te plaatsen. Het bestaande gebouw dateert van 1988. Het dak wordt volledig overkoepeld
zodat het dezelfde hoogte krijgt als de nieuwbouw. Alle leidingen, bekabeling enzovoort worden in die overkoepeling verwerkt. Zo blijft de productiehal ordelijk, overzichtelijk en hygiënisch."

Wat zijn de grootste uitdagingen in dit project?

Dany: "Doordat we het oude gebouw verwerken in de nieuwbouw, hoeven we de productie niet stil te leggen. We voeren alle werken uit buiten de productie om, tot op het moment van de omschakeling. Dat is een pluspunt maar niet altijd evident. Een voorbeeld: in het oude gedeelte moeten alle bestaande leidingen en kabelladders achteraf verdwijnen. Zo zullen enkel nog de productiemachines te zien zijn, met een minimum aan leidingen en buizen. Door de extra overkapping op het dak kunnen we alle technieken beter wegwerken, maar dat moeten we nu al allemaal voorzien. Geen eenvoudige klus."

Jullie zijn net terug van de VS. Wat was de reden van die trip?

Carlo: "We zijn er machines gaan bekijken bij enkele leveranciers. We willen al onze aankopen gezien en goedgekeurd hebben voor ze worden verscheept. Indrukwekkend hoe alles in de VS draait om groot, groter, grootst. Dat geldt niet alleen voor de cola die je daar bestelt, maar ook voor de machines. Stuk voor stuk degelijk en sterk gebouwd. Voor onze nieuwe lijn werken we volgens het ‘best in class’-principe. Dat betekent dat we de lijn niet bij één leverancier inkopen maar dat we per afdeling kijken welke
machines er op de markt zijn. Uiteindelijk kiezen we voor de beste, meest vooruitstrevende technieken die de meeste mogelijkheden bieden en tegelijk energie-efficiënt zijn."

Dany: "Onze Green Factory-filosofie is de rode draad in al onze investeringen. We zoeken altijd naar een balans tussen duurzaamheid en rentabiliteit. Dat is in dit project niet anders."

De nieuwbouw leidt tot een indrukwekkende uitbreiding van de productiecapaciteit. Vertel!

Carlo: "Vandaag hebben we een capaciteit van 150.000 ton in frieten en gesneden aardappelspecialiteiten. Dankzij de uitbreiding kunnen we tot 120.000 ton extra produceren, wat een maximale capaciteit van 270.000 ton mogelijk maakt. Die stijging
verloopt stapsgewijs. De opstart van de nieuwe fabriek is gepland voor juli 2017. Tegen oktober 2017 willen we de capaciteit draaien die we beogen. Uiteraard genereert die uitbreiding ook meer werkgelegenheid. Zowel voor de productie als voor de
verpakkingsafdeling zoeken we veel nieuwe medewerkers. De vacatures staan online!"

Kan die stijging van de capaciteit vlot worden opgevangen door de andere afdelingen?

Carlo: "De voorbije jaren hebben we enorm geïnvesteerd om de stijging van de productiecapaciteit op te vangen. Waterzuivering, logistiek, aardappelreceptie, magazijn, supply chain: alles is aangepast volgens het masterplan. We zijn klaar voor de volgende
stap. Tot nu toe waren alle fasen van het project zichtbaar: het gebouw, de machines, de leidingen … Je ziet alles voor je ogen gebeuren. Met de automatisering en de programmering gaan we nu de laatste, onzichtbare fase in. Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee."

Simon: "Het programmeren van de productielijn kan je vergelijken met het installeren van een automatische piloot. Het zorgt ervoor dat je alle parameters niet manueel moeten instellen. Daarvoor teken ik eerst de bedieningsschermen uit, en vervolgens stuur ik een team van programmeurs aan die alles in de praktijk uitwerken."

Carlo: "Naast de programmering is ook de hardware van de automatisering essentieel: bordenopbouw, noodstoppen, elektrische veiligheid. Dat is de taak van Henk. Hij heeft tot het allerlaatste moment moeten wachten en kan pas nu echt in gang schieten. Dat werk is niet te onderschatten. Voor alle fasen in het project, van programmering tot bekabeling, doen we trouwens een beroep op externe leveranciers waar we al jaar en dag mee samenwerken. Dat typeert Mydibel. Als familiebedrijf hechten we het
grootste belang aan goede, lange relaties gebaseerd op wederzijds vertrouwen."

Waar zijn jullie tot nu toe het meest trots op?

Carlo: "We zijn al anderhalf jaar bezig met engineering, plannen, bespreken, vergaderen. En nu komt dat gebouw uit de grond. Onze plannen worden werkelijkheid. Dat is iets om trots op te zijn. Maar de schouderklopjes zijn niet voor ons alleen. Er staat een volledig team achter ons van zowel interne als externe mensen die naar hetzelfde doel toewerken. Mydibel staat wereldwijd gekend als specialist in een ruim aanbod van aardappelproducten. Dankzij de compatibele en flexibele lijnen in de nieuwe fabriek kunnen we maximaal inzetten op die sterkte en de komende jaren heel veel nieuwe mogelijkheden aanbieden. Zo blijven we investeren in de toekomst."