icon-blog Family 4 okt '18
Interview Indonesia Shoestring

INTERVIEW Mydibel partner Pangansari Indonesië

Indonesië dol op Shoestring

Bernard Lim en Nicolas Durupt van het Indonesische foodservicebedrijf PT Pangansari Utama vertellen waarom ze de mond vol hebben van de Belgische friet, en in het bijzonder van de Shoestring van Mydibel. 

Indonesië, met 261 miljoen inwoners het vierde dichtstbevolkte land ter wereld, viert elk jaar Idul Fitri (één van de grootste nationale feestdagen in Indonesië, ook gekend als het Suikerfeest, red.). Ongeveer 90 procent van de mensen is moslim en feest mee, dus in die periode verdubbelt de vraag naar voeding, en ook naar aardappelproducten. De meeste Indonesiërs kennen de friet al jaren, sinds de opkomst van fastfood in Indonesië eind jaren 80. Belgische frieten zijn populair als bijgerecht bij een steak of hamburger. ‘Kentang Goreng’ noemen wij die snack, en wij serveren die met chilisaus en mayonaise.”

“Tijdens de ramadan wordt er veel meer eten gekocht dan normaal. Volgens onderzoek uit 2017 van de Vereniging van Indonesische Retail-Ondernemers geven de meeste Indonesiërs tijdens de ramadan maandelijks 55% meer uit aan voeding voor het ontbijt. 19% daarvan gaat naar snacks. Street food, bijvoorbeeld. Die vind je op elke straathoek, in elke stad en in elk dorp. Vaak zijn dat gefrituurde snacks, zoals Belgische frieten.”

“Belgische frieten zijn populair in Indonesië omdat ze zo lekker krokant zijn, en makkelijk te serveren met saus, mayonaise, kruiden, zeewier, spek en zelfs mozzarella. Shoestring is de koning van de Belgische friet. Met zijn 7/7 mm is de Shoestring perfect als snack, knapperig vanbuiten en boordevol smaak vanbinnen. Iedereen in Indonesië kent de Shoestring intussen en vraagt voortdurend naar die ‘nieuwkomer uit België’. Het is fijn dat Mydibel die stijgende vraag kan opvangen.

“Sinds 2014 wint Mydibel terrein in Indonesië, met PT Pangansari Utama Food Distribution als enige verdeler. Met 42 jaar ervaring in catering en voedingsdistributie is Pangansari Utama één van de grootste verdelers van diepvriesproducten in Indonesië, met zes filialen in de belangrijkste Indonesische steden: Jakarta, Bandung, Surabaya, Bali, Balikpapan en Pekanbaru. Pangansari beschikt over verschillende opslagplaatsen voor diepgevroren voeding, zowel in kleine dorpjes als in grote steden, zodat we op elk moment tegemoet kunnen komen aan de vraag van de consument.”

“Het voorbije jaar heeft Mydibel een enorme sprong voorwaarts genomen op de Indonesische markt. De mensen kennen de Happy Potato Family, ze houden van de smaak en ze vragen steeds méér, met Shoestring, Crinkle Cut en Tradition als favorieten. Onze 261 miljoen inwoners, verspreid over meer dan 17.000 tropische eilanden, staan met open armen klaar om de Belgische aardappel te verwelkomen, in al zijn vormen en smaken!”