icon-blog Family 4 okt '18
Interview Mathilde Van Moerkercke

INTERVIEW Mathilde Van Moerkercke

“Binnenkort verbruikt Mydibel 100% groene elektriciteit die lokaal wordt opgewekt”

Sinds een halfjaar heeft Mydibel zijn eigen Energiemanager in huis: Mathilde Van Moerkercke leidt het energiebeheer in goede banen zodat Mydibel vandaag en morgen duurzaam kan ondernemen. Een kennismaking.

“Als Energiemanager zorg ik voor een optimaal energiebeheer van de Mydibel- en Gramybel-sites, zodat de energievoorziening voor onze sites tegelijk betrouwbaar en economisch gunstig is én een minimale impact heeft op het milieu. Dit alles omvat in eerste instantie het in kaart brengen van de verschillende energiestromen – water, gas, elektriciteit, stoom ... – en het identificeren van meetpunten voor een controlesysteem van de energieconsumptie. Op die manier krijgen we een duidelijk overzicht van de energiestromen van de productiesites en kennen we het verbruik per departement. Zo kunnen we overconsumptie voorkomen en sneller problemen detecteren.”

“Zodra de energiestromen en -consumptie gekend zijn, willen we de installaties optimaliseren om zo de energie-efficiëntie van elke site te verbeteren. In deze tijden van energietransitie zijn een goed energiebeheer, een lager verbruik en het waarderen van verschillende soorten energie meer dan ooit aan de orde. Door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en op de site groene energie te produceren, kunnen we onze ecologische voetafdruk verder beperken.

Mydibel heeft de ambitie om 100% groene elektriciteit te verbruiken die lokaal wordt opgewekt. Met de zes biogas-WKK-motoren die we binnenkort in huis hebben, kunnen we dat waarmaken.” “Als Energiemanager buig ik mij ook over alles wat te maken heeft met milieuverklaringen: CO2-uitstoot, groenestroomcertificaten, monitoringplan, ... Mijn collega Ward Deryckere, Ingenieur Energie en Utilities, houdt zich vooral bezig met specifieke projecten maar heeft jarenlang als Energiemanager gewerkt voor internationale bedrijven. Als ik advies of een kritische blik nodig heb, weet ik hem te vinden. (lacht)”