icon-blog Farming 1 okt '16
bewaaroogst

De bewaaroogst in een notendop

Sta jij met je mond vol tanden als je kenners hoort praten over vroege aardappelen en bewaaraardappelen? Eerder spitten we de vroege oogst voor je uit, nu komt de bewaaroogst aan bod.

WAAROM EEN BEWAAROOGST?

Het klimaat in onze regio laat niet toe om 12 maanden per jaar verse, kwaliteitsvolle aardappelen 'af land' te rooien en meteen te leveren voor verwerking. Dat kan enkel van juli tot eind oktober/begin november. Vanaf half oktober worden de dagen merkelijk korter en de nachttemperaturen frisser, met nu en dan kans op lichte nachtvorst. Ook de akkers liggen er een stuk natter bij in de herfst. Om die periode te overbruggen, bewaart men aardappelen in een loods.

Over het algemeen kunnen we twee verschillende oogstperiodes onderscheiden (timing afhankelijk van variëteit en het weer):

De bewaaroogstNL

Eerder zeiden we al dat er een verschil is tussen het aantal groeidagen van vroege aardappelrassen (min. 90 dagen) en bewaarrassen (min. 120 dagen). Bewaarrassen bereiken hun optimaal gewicht ongeveer tegen september. De exacte timing is afhankelijk van het ras, maar ook de weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen spelen een belangrijke rol.

HOE ROOIEN EN INSCHUREN?

Om de kwaliteit van bewaaraardappelen te garanderen, moet men rekening houden met de volgende factoren:

Schilvastheid

Wordt een aardappel gerooid tijdens het groeiseizoen, dan is de schil nog niet volledig schilvast. In dat geval kan de schil tijdens het rooien loskomen van de aardappel. Dat zorgt voor wonden waarlangs bacteriën en schimmels kunnen binnendringen om zo kwaliteitsdefecten of rottingsverschijnselen te veroorzaken. Om 100% schilvastheid te garanderen, stimuleert men de natuurlijke afrijping van bewaaraardappelen door ze kunstmatig en gecontroleerd te laten afrijpen. Daarna moet men minstens 2 tot 3 weken wachten alvorens de aardappelen te rooien.

Rooiomstandigheden

De ideale bodemomstandigheden voor het rooien van bewaaraardappelen zijn moeilijk te definiëren. Landbouwers baseren zich op hun jarenlange kennis en ervaring maar blijven afhankelijk van de weersomstandigheden. Is de bodem te nat tijdens het rooien, dan kunnen aardappelen beginnen rotten. Bij te droge omstandigheden kunnen de aardappelen bijkomend stootblauw (blauwgrijze verkleuring, meestal door mechanische beschadiging) ontwikkelen door de aanwezige aardkluiten.

Transport

Tijdens het transport van de aardappelen kan men beschadiging voorkomen door de valhoogte te beperken. Dat kan door het installeren van valbrekers en valmatten in de kippers of vrachtwagens, zodat de aardappelen niet rechtstreeks op de metalen ondergrond vallen. Het beperken van kwaliteitsdefecten tijdens het transport - zowel naar de bewaarloods als naar de verwerking - is een basisvoorwaarde voor kwalitatieve aardappelproducten. Wist je dat ongeveer 40% van alle benodigde aardappelen vervoerd wordt door Transmyl, de eigen transportfirma van de Mydibel Groep? Dankzij die geïntegreerde structuur is er altijd een vlotte af- en aanvoer van aardappelen tussen veld, bewaarloods en Mydibel-fabriek. Naast aardappelen en pootgoed vervoert Transmyl ook afgewerkte aardappelproducten.

Inschuren

Wanneer de aardappelen aankomen bij de bewaarloods, lost men de kipper of de vrachtwagen in een stortbak om de laatste overtollige aarde te verwijderen. Blijft er te veel aarde hangen, dan kan die de luchtcirculatie tussen de aardappelen in de bewaarloods verhinderen. Zijn de aardappelen de stortbak gepasseerd, dan worden ze via transportbanden en een boxenvuller in de loods gestockeerd, tot vier meter hoog. Dat stapelen gebeurt via het terrasprincipe, om bijkomende beschadigingen te voorkomen.