icon-blog Farming 3 okt '18
Charla sobre papas

Aardappelpraatje

Seizoen 2018 ging van start met wat vertraging. Door de natte bodem werd de vroege oogst later aangeplant dan in een normaal seizoen – afhankelijk van de regio één tot zelfs drie weken later. De plantperiode van de bewaaroogst verliep dan weer vrij normaal, waardoor die eerder werd afgerond dan het aanplanten van de vroege oogst. Plaatselijk krachtige buien met grote hoeveelheden regen, in combinatie met andere factoren, leidden tot lagere opbrengsten met grote regionale verschillen.

Tijdens de belangrijkste groeiperiode van de vroege en halfvroege oogst bleef de broodnodige neerslag uit. De beperkte hoeveelheid regen die toch viel in de maanden juni en juli bleek echter onvoldoende om de vroege en halfvroege oogst te redden. Resultaat: lagere opbrengsten per hectare voor niet-geïrrigeerde percelen, opbrengsten onder het gemiddelde voor geïrrigeerde percelen én kleinere aardappelen, met kortere frieten tot gevolg.

Net als de vroege oogst had de hoofdoogst sterk te lijden onder de droogte en de extreme temperaturen. Dat resulteerde in een groeiachterstand en een versnelde afrijping. Half augustus viel er dan toch nog wat regen, maar te weinig om de schade te herstellen. De opbrengsten van de hoofdoogst liggen in heel Europa dan ook onder het gemiddelde. Ook hier zijn de aardappelen kleiner en de frieten dus korter. Door de extreme hitte werden in de aardappelrug zeer hoge temperaturen gemeten. In combinatie met de neerslag van half augustus leidde dat tot bijkomende problemen, zoals doorwas en glazigheid. Los van regionale en rasgebonden verschillen kunnen we het aardappelseizoen 2018 samenvatten als een seizoen van ongeziene situaties.